Ik ben gedeconventioneerd

Het is jullie vermoedelijk niet ontgaan, de verloning van de vroedvrouw heeft de laatste maanden meermaals het nieuws gehaald.

Achtergrond

In oktober 2023 moesten de zelfstandige vroedvrouwen, die structureel onderbetaald worden, een grote ontgoocheling incasseren. Ondanks voorafgaande consensus op niveau van RIZIV en mutualiteiten werd de beloofde en broodnodige herwaardering van onze vergoeding door de Minister van Volksgezondheid geweigerd.

Daarna probeerde de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) het tij nog te keren, maar eind november 2023 werd duidelijk dat er geen structurele oplossing uit de bus zou komen. Ook in 2024 ging het overleg tussen de VBOV en de Minister verder, maar helaas kwamen er nog steeds geen oplossingen uit voort.

Beslissing om te deconventioneren

Steeds meer vroedvrouwen kiezen er daarom voor om te deconventioneren. Het blijkt voorlopig de enige duurzame manier te zijn om tot een eerlijke verloning te komen voor onze kwaliteitsvolle en aandachtsvolle zorg. Waar voordien nagenoeg 100% van de vroedvrouwen geconventioneerd waren, daalde dit cijfer in april 2025 tot maar liefst 82%.

Door te deconventioneren kiezen we er als vroedvrouw voor om de tarieven van het RIZIV niet meer te aanvaarden. We bepalen wat onze zorg waard is en leggen prijzen vast voor een correcte, eerlijke verloning. Dit bedrag is een weerspiegeling van onze expertise, onze kunde, onze aandacht, onze geïnvesteerde tijd, onze kwaliteit en onze verantwoordelijkheid

Het is tevens een vergoeding voor het onzichtbare werk achter de schermen waar veel onbezoldigde tijd in kruipt (vergaderingen, mailverkeer, telefoons, administratie, bijscholingen, overleg met andere zorgverleners, verslagen, …) en voor onze beschikbaarheid: 7 dagen op 7,  24u op 24u.

 

Tarieven

Hieronder vind je een overzicht van mijn tarieven. Deze zijn inclusief vervoerskosten, materiaal (wondzorg, bloedafnames, etc) en beschikbaarheid. 

Ik werk via de derdebetalersregeling. Het bedrag dat de mutualiteit vergoedt wordt hierdoor rechtstreeks aan mij betaald en hoef je zelf niet voor te schieten.

Aan het begin van de maand volgend op de verleende zorgen krijg je een factuur via mail. Deze bevat het overzicht van het remgeld + het supplement dat je zelf dient te betalen. Deze factuur kan je nadien aan je hospitalisatieverzekering bezorgen ter terugbetaling

Vraag, in je eigen voordeel, op voorhand je eigen polis na. Bijna alle basisverzekeringen betalen de kosten gebonden aan een bevalling gedurende 1 maand voor, en 3 maanden na de geboorte volledig terug. Afhankelijk van jouw polis kan dit langer of korter zijn.

Cliënten met een verhoogde tegemoetkoming of OMNIO statuut van de mutualiteit betalen geen extra remgelden en supplementen. Je herkent dit statuut aan het nummer XX1 op je mutualiteitsklever (bv XX1-XX1).

Heb je geen verhoogde tegemoetkoming én geen hospitalisatieverzekering? Dan ben ik steeds bereid om tot een overeenkomst te komen. Elk gezin verdient een vroedvrouw, ongeacht de financiële situatie.